Бруксизмът се среща често в днешно време, тъй като е пряко свързан с нивото на стрес и тревожност. Най често се проявява нощем, но някой хора стискат челюстите си или скърцат със зъби и през деня. Тези парафункции водят до преждевременно износване на зъбите, травматични увреждания на зъбите, главоболие, промени в ставите и мускулни болки. В по-голямата част от клиниките, лечението се свежда до намаляване на последствията, което се постига с помощта на индивидуализирани термопластични шини, които се носят по време на сън. Това е необходим, лесен и бюджетен избор, чрез който обаче не се постига трайно решение на проблема. 

Съвременен метод на лечение е инжектирането на ботулинов токсин (Ботокс), в дъвкателните мускули. Чрез него се постига благоприятният ефект на релаксация. Благодарение на това, силата на триене и стискане на зъбите се намалява. Трайността на първите апликации с ботокс е около 4 месеца.

След няколко процедури, обаче се постига трайно отслабване на мастикаторния мускул, което може да облекчава симптомите за много по - дълъг период от време, а при 30% от пациентите се наблюдава ,, отвикване" от вредния навик.

Виж цени за шина за бруксизъм